Eigen illustraties voor in je blogheader (1)

De header van mijn blog (dat is die afbeelding bovenin) verander ik regelmatig. Vaak gebruik ik dezelfde opzet maar dan steeds met een andere foto erin:

Maar voor de blogparty maakte ik een hele nieuwe header, met nieuwe illustraties en lettertypes. In dit bericht laat ik zien hoe ik deze gemaakt heb met pen, papier en camera en Adobe Photoshop. Weet je ook meteen wat je allemaal nodig hebt om dit zelf te doen.

Je hebt ook al wat ervaring met Photoshop nodig (je moet met lagen kunnen werken) om de stappen goed te kunnen volgen.

Stap 1.

De inspiratie en het concept.

Eerst bedenk je (ongeveer) wat je wilt gaan maken. Wat wordt je thema, stijl, kleurenschema? Ik had bedacht om voor de blogparty als thema ‘bloemen’ te gebruiken, en ik wilde taarten, cadeau’s, feestartikelen en fruit.

Stap 2.

Tekenen.

Met zwarte stiften in verschillende diktes en op 120grams papier tekende ik bloemen, fruit, planten en takken. Dit was het resultaat:

Ik tekende alle items ‘los’ omdat ik ze in Photoshop kan ordenen en samen kan voegen.

Stap 3.

In de computer.

Scan de tekeningen in (op hoge resolutie). Als je geen scanner hebt, dan kun je ze ook fotograferen.

Stap 4.

Photoshop.

Open de tekeningen in Photoshop. Ik gebruik zelf Adobe Photoshop CS4 voor al mijn fotobewerking, ontwerp-werk en de meeste illustraties (ik gebruik soms ook Adobe Illustrator).

Stap 5.

Nieuw document.

Maak een nieuw document aan met de juiste afmetingen voor je header.

Stap 6.

Selecteren, kopieeren en plakken.

Selecteer met de lasso losse elementen, kopieer en plak ze in het lege document:

Trek met het lasso-selectie gereedschap ruim om de bloem heen die je wilt selecteren.

Kopieer-

klik op het lege document om te activeren – en plak.

Stap 7.

Transformeren.

Maak de geplakte laag op maat:

Met transformeren kun je het formaat van de geplakte laag aanpassen –

– door in de optiebalk aan te geven hoeveel procent je de laag wilt verkleinen. Klik op de ketting om de hoogte-breedte verhouding te behouden. De hoogte gaat dan automatisch mee.

– je kunt nu ook meteen de laag roteren indien gewenst.

Stap 8.

Verzamelen.

Verzamel op deze manier alle afbeeldingen die je voor je illustratie wilt gebruiken in het nieuwe header-bestand:

Je kunt in je lagenvenster de verschillende lagen zien.

Stap 9.

De losse afbeeldingen combineren.

Je moet de verschillende lagen nog wat netter uitknippen. Maak de achtergrond tijdelijk een andere kleur om goed te kunnen zien wat je weg moet gummen. Selecteer in het lagenvenster de background en vul met een andere kleur.

Selecteer in het lagenvenster (helemaal rechts) de achtergond. En klik op ‘voorgrondkleur’ om een opvallende kleur te kiezen.

Kies ‘bewerken’ – ‘vullen’ om de achtergrond te vullen met deze kleur.

Hier kies je voor vullen met de voorgrondkleur, want die heb je net op rood gezet.

Zoom in en kies een (kleine) gum om de randen aan de buitenkant weg te gummen. De binnenkant mag nog gewoon wit blijven:

Je moet er steeds op letten dat je de juiste laag geselecteerd hebt, zodat je in die laag aan het gummen bent. Houd het lagenvenster daarom in de gaten en klik daar steeds op de laag waaruit je wilt gaan gummen.

Maak daarna de achtergrond weer wit (of desgewenst een andere kleur).

Stap 10.

Pauze!

Sla je bestand op als.psd (met lagen dus) om later weer verder te kunnen werken.

In deel twee laat ik zien hoe je de illustratie inkleurt en ze over elkaar heen zet. Tot dan!

10 Reacties

  • Hoi Meibloempje, je kunt inderdaad ook meteen in Photoshop tekenen. Dan heb je wel een tekentablet nodig, want met een muis wordt dat niks. Ik vind het zelf makkelijker om op papier te tekenen, dan heb ik meer mijn eigen handschrift dan wanneer ik op de computer teken. Het is maar net wat je zelf fijner vindt werken :-)

   Reply
 1. Ik vind het superleuk om dit te zien! Ik dacht altijd dat je zo’n tekentablet nodig had, maar wist niet dat je kon scannen of fotograferen. Ik ga dit zeker eens proberen!

  Reply
  • Hoi Sanne, bij het inkleuren later is het nog steeds wel handig om een tablet te hebben maar niet noodzakelijk. Deel twee van de tutorial komt eraan!

   Reply
 2. Ik heb zelf al jaren een tekentablet. De kinderen hebben er afgelopen week een bij de Aldi gehaald: De Wacom bamboo. Een oudere versie, maar Wacom is de beste. Kostte 17,50, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

  Ik vind tekenen met de tekentablet net zo lekker als gewoon tekenen. Kwestie van gewenning, denk ik.

  Reply
 3. Superleuk idee! Ik vind het altijd leuk om te zien hoe mensen foto en lijntekeningen combineren! Superinspirerend! Groet, Marjolein

  Reply

Laat je reactie achter