Gastblogger #1 – Yvo – Drie mooie quotes

Mijn naam is Yvo. Ik ben veganist, straight edge, anarchist. Ik houd van punkmuziek, ben papa van twee belhamels en al bijna tien jaar het liefje van Suzette.

“How I don’t know what I should do with my hands when I talk to you. How you don’t know where you should look, so you look at my hands” – The Weakerthans

The Weakerthans heb ik leren kennen in de trein van Maastricht naar Arnhem. Ik was op bezoek geweest bij mijn vriend Willem die daar toentertijd studeerde, en ik leende van hem twee cd’s van The Weakerthans. Het was de nieuwe band van Jon die eerder in Propagandhi speelde, wat voor mij al reden genoeg was om het een kans te geven.

Treinreis

De treinreis van Maastricht naar Arnhem is lang en ik heb de hele reis de twee cd’s afgewisseld geluisterd. Ik was overdonderd door de subtiele muziek, maar vooral geraakt door de poëtische teksten. Teksten die zeer politiek beladen waren, op zo’n mooie persoonlijke manier verwoord dat ik er nu wéér kippenvel van krijg wanneer ik er over schrijf.

Ik zou zó veel teksten en zinnen van The Weakerthans kunnen citeren dat de keuze moeilijk is. Ik heb voor het bovenstaande citaat gekozen omdat het mij aan mezelf doet denken toen ik Suzette leerde kennen. Ik vind het mooi omdat het, ja laat ik een blog-cliché gebruiken, herkenbaar is. Toen we elkaar net kenden, zaten Suzette en ik vaak hele avonden met elkaar te praten over onze dromen en renden ‘s nachts door de straten alsof het de onze was. We hebben op daken gegeten, we hebben elkaar beloftes gemaakt die dierbaarder zijn dan iedere trouwplechtigheid…

Angsthazen

En toch waren we allebei twee angsthazen. Laten we eerlijk zijn. We stonden er vaak net zo bij als in het bovenstaande citaat. Ik wist niet goed wat ik met mijn handen moest doen, Suzette wist niet waar ze kijken moest. Uiteindelijk heeft het ruim een half jaar geduurd voordat Suzette mij verkering durfde te vragen. Ze stopte stiekem een briefje in mijn jaszak waarop stond: “wil je verkering met mij?”. Ik las het en de een half uur later zagen we elkaar. Ik zei: “Ja”.

Stilte. (lees nú de quote nog eens)

Toen vroeg Suzette mij of we pannenkoeken zouden gaan bakken. Ik zei: “Ja”.

“And if it doesn’t matter now then it never really did” Against Me!

Mijn idealen zijn altijd een belangrijk deel van mij geweest. Ik heb het daarom altijd een mooie zin gevonden. Krachtig, oprecht, eerlijk, maar ook confronterend. Nu ik zelf papa ben gaan de idealen niet alleen maar om mezelf, het gaat ook om mijn kinderen.

Toekomst

Het gaat verder dan de subcultuur waar ik deel van uitmaakte. Het gaat nu niet alleen maar om een abstracte bijdrage te leveren aan een eerlijke, duurzame samenleving. Het gaat nu heel concreet om de toekomst van mijn eigen kinderen. Mijn idealen zijn vandaag dus belangrijker dan ooit.

“I won’t pretend we’re on the winning end. But when did that matter before anyway?” – Propagandhi

Ah, propagandhi… wat ben ik blij dat er dergelijke bands bestaan! Ik heb de volgende quote gekozen omdat het zó belangrijk voor mij is.

Kansberekening

Het gaat niet om een kansberekening die bepaalt of we ons aan onze idealen houden, of onze acties en keuzes effect hebben. Het gaat er uiteindelijk om dat we luisteren naar ons hart en hoofd. Dat we verantwoordelijkheid nemen over ons leven en onze omgeving.

The Weakerthans – Pamphleteer
Against Me! – The politics of starving
Propagandhi –  ‪Fixed Frequencies‬ (deze laatste is niet het nummer waar de quote uitkomt, maar die kon ik niet online vinden…)

Love, Yvo

2 Reacties

  1. Ik heb nog nooit van The Weakerthans gehoord, maar wow =) En wat een geweldig mooi, inspirerend stukje heb je geschreven, ik heb het echt met plezier gelezen. Die quote is inderdaad erg herkenbaar.

    Reply

Laat je reactie achter