Gastblogger Hanske – Mijn verhaal, mijn foto’s

Mijn naam is Hanske Kroon. Suzette vroeg mij of ik een stukje wil schrijven, en dat doe ik graag. Wij hebben elkaar een tijd geleden leren kennen omdat we voor een gedeelte hetzelfde werk doen: we zijn beide webdesigner en geven les in fotografie en fotobewerking aan horenden en doven. We hebben ook wel eens samen voor de klas gestaan en portretfotografie gegeven.

Doof

Vermoedelijk ben ik doof geboren door zuurstofgebrek tijdens de bevalling (ik kwam 3 maanden te vroeg). Maar het kan ook zijn dat ik ergens in mijn eerste drie jaar doof ben geworden. Mijn broer riep mij op een gegeven moment en ik reageerde niet. Hij liep naar de keuken en pakte twee deksels, klapte deze naast mij dicht en ik reageerde nog niet. Zo kwamen mijn moeder en mijn broer erachter dat ik doof was. De precieze oorzaak hebben de kno-artsen nooit kunnen achterhalen.

Een paar jaar geleden kreeg ik een cochleair implantaat en de wereld van geluiden ging voor mij open, na jaren van stilte! Een bijzondere en emotionele ervaring was het voor mij. Zeker toen ik mijn moeders stem voor het eerst hoorde.  En de vogels horen fluiten… Mooi was dat.

Identiteit

Ik moest leren om geluiden te herkennen en weten bij wie of wat hoorde.  Het spraakverstaan ging heel moeizaam, mede omdat mijn hersenen dat nog niet eerder hadden gedaan. Langzaam aan kan ik steeds meer woorden verstaan, soms lukt het helemaal niet en soms dan weer wel.

Verder is het ook op een ander niveau behoorlijk wennen. Ik zoek nog steeds naar mijn nieuwe identiteit, maar dan als slechthorende in plaats van dove.

Fotografie

Ook hoorde ik steeds meer informatie die ik voorheen nooit hoorde of kreeg. Dat deed mij ook groeien als mens. Zodoende kwam ik erachter dat ik dol ben op fotografie. Ook vind ik het lesgeven in fotografie leuk om te doen, vooral aan doven en slechthorenden. Ik wil juist hen stimuleren om meer te gaan doen met hun creativiteit, mede omdat daar – naar mijn mening – op dovenscholen weinig mee wordt gedaan.

Onlangs ben ik als zelfstandige ondernemer gestart, wat ik heel spannend vind. Een grote uitdaging voor mij als dove fotografe om te laten zien dat dove mensen veel meer kunnen dan horenden vaak denken.

Ik nodig je van harte uit om een kijkje te nemen op mijn website www.coronalog.nl (mijn fotografische speeltuin).

Tot slot: Suzette, gefeliciteerd! :-)

10 Reacties

 1. Mooi verhaal. Hoe je de enorme impact van het implantaat beschrijft. Succes met je onderneming!En gek eigenlijk dat er weinig op het gebied van creativiteit wordt gedaan voor doven op scholen; je hebt een voorbeeldfunctie!

  Reply
 2. Indrukwekkend om te lezen! Vooral interessant om het vanuit een volwassenen te lezen.

  Ik werk zelf met kinderen en jongeren die doof of slechthorend zijn, (in combinatie met een verstandelijke functiebeperking) als zij een CI krijgen kun je zien dat het voor hen ook een hele omschakeling is alleen kunnen zij dat niet goed verwoorden.

  En mooi dat je creativiteit onder doven en slechthorenden wil stimuleren!

  Reply
 3. Wat bijzonder om te lezen zeg. Het is je nauwlijks voor te stellen hoe groot die overgang moet zijn, het verschil tussen nooit een geluid en ineens geluid. Arme hersenen :-)

  Leuk je fotografie!

  Reply
 4. Dank jullie wel voor hartverwarmende reacties op mijn gastblog!
  En Suzette, jij ook bedankt voor de kans! Ik vond het heel leuk ervaring. Voor de herhaling vatbaar :-)

  Reply
 5. Hallo,

  Graag wil ik contact via mail met de persoon die les geeft aan doven voor de cursus fotografie. hopelijk kunt u mij helpen. Ik vond het leuk om deze site het te lezen. heel leuk allemaal. mvg marcel

  Reply
 6. Hey,
  Ik vond het een leuk stukje om te lezen. Sinds kort heb ik ook iemand leren kennen die doof en slecht horend is. Wat ik mij afvraag, op whatsapp hebben wij super gesprekken. Maar gaat dat in realiteit dan ook zo vlot kunnen gaan dat praten? Sorry voor de vraag, maar kunnen zij dan praten zoals wij? Sry als ik met mijn vraag mensen gekwetst heb

  Reply
 7. Hoi Melissa, dat kun je het beste aan die persoon zelf vragen :-) Dat verschilt namelijk nogal van persoon tot persoon.
  Misschien zou je ook eens met diegene kunnen Skypen, dan kun je indien nodig ook van de chatfunctie gebruik maken. En als je elkaar wat te vertellen hebt, dan vinden jullie daar samen vast wel een goede manier voor.

  Reply

Laat je reactie achter