Hondenblog: Ellen over Willem

Ik deed een tijdje geleden een oproep tot gastbloggers, en kreeg een heel enthousiaste reactie van Ellen. Ze wilde graag een stukje over haar getrainde hond schrijven.
Tja, dacht ik…over een hond? Ik heb namelijk gemengde gevoelend bij het houden en trainen van (huis)dieren. Maar het is goed om naar andermans verhalen te luisteren, juist als je ergens gemengde gevoelens over hebt :-)
En het verhaal van Ellen en Willem is een bijzonder mooi verhaal. Lees zelf maar…

willem1

Dit is Willem, een doodnormale hond van 9 jaar. Hij houdt van wandelen, sneeuw, rennen en slapen in zijn mand.

En ik ben Ellen, al jaren werkzaam in de jeugdhulpverlening. Door mijn werk kwam ik twee jaar geleden in aanraking met een speciale hondentraining. Daarin helpt de hond jongeren, bijvoorbeeld met sociale vaardigheden of de ontwikkeling van hun assertiviteit.

willem2

Over het algemeen zijn het jongeren die al veel hulpverlening hebben gehad of uitgepraat zijn over hun problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld wel goed hun zegje doen, maar het lukt ze niet om veranderingen te bewerkstelligen.

Willem heeft niet zoveel met woorden, maar kan des te meer laten zien hoe je overkomt, wat je houding laat zien en of je geloofwaardig en betrouwbaar bent.

Gepest

Zo had ik een jongen van 11 in de training. Het ging niet goed met hem, hij werd vreselijk gepest op school en haalde slechte cijfers.

In contact met Willem was hij geweldig, en bleek hij in staat om open te zijn en een goede ‘leider’ te zijn in de oefeningen.

Hij kreeg meer zelfvertrouwen en door de overstap naar de andere school had hij de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. De eerste dag naar zijn nieuwe school was superspannend en ik heb met hem gekeken wat zou kunnen helpen. Hij wilde een foto van Willem die hij vervolgens op zijn nieuwe agenda plakte en stelde zich – in gedachten voor- dat Willem met hem mee liep het schoolplein op.

Dat hielp! Hij maakte een goede nieuwe start en vertelde me een maand later dat hij nieuwe vrienden had.

Oefenen

De training bestaat uit een stuk theorie, maar vooral uit oefenen met de hond. De oefeningen zijn gericht op leiderschap, contact maken, duidelijk zijn, houding en plezier. De eerste vijf keer zijn binnen, en rest van de training gebeurt buiten of op een locatie waar de jongeren graag naar toe wil om te oefenen, bijvoorbeeld school.

De training is succesvol en boekt goede resultaten. En Willem ? Die vindt het geweldig, werkt hard en is doodmoe als hij weer thuis is…en dan gaat hij in zijn mand liggen slapen…vindt hij ook leuk :-)

willem3

Bedankt Ellen, én Willem!

23 Reacties

 1. Zag de titel van deze blog-bijdrage voorbij komen op twitter en werd getriggered.. Ik dacht, wat krijgen we nou? Suzette en honden?? maar wow, ik ben onder de indruk… tof dat honden en training op deze manier ‘gebruikt’ kunnen worden… weer iets geleerd!

  Reply
 2. Ik heb juist heel veel met honden, geweldig die beestjes!! En ook dit verhaal geeft dan maar weer aan hoe belangrijk honden voor mensen kunnen zijn, mooi hoor! Dankjewel dat je dit geplaatst hebt!!

  Reply
 3. Fascinerend verhaal. Kan me heel goed indenken dat een hond zo’n positieve uitwerking kan hebben. Mooi dat je dat doet! We hebben zelf een soort gelijke hond, die ons door de jaren veel heeft geleerd over ons eigen gedrag. Ik heb zelf eens een training gedaan met paarden en denk dat er veel overeenkomsten zijn met jouw hondentraining. Ik heb er een blogje over geschreven, als je het wilt lezen zie http://zietroen.com/2012/01/27/het-paard-als-spiegel/

  Reply
 4. @Simone, ik snap je vraag, maar het is niet zo dat ik iets tegen honden houden/trainen heb, want dan had ik dit bericht ook niet geplaatst :-)
  Ik vertel in het intro wel dat ik over het onderwerp (in het algemeen) gemengde gevoelens heb, dat is weer net wat anders… En hoewel ik het interessant vind om daarover uit te weiden en er met anderen van gedachten over te wisselen, is dit denk ik niet de juiste plaats om dat te doen. Ik zou het voor Ellen vervelend vinden als er zich daarover een discussie ontwikkelt, terwijl dat niets met haar verhaal te maken heeft.
  Dus laat ik in ieder geval voor de duidelijkheid nog zeggen dat ik over Ellen en Willem géén gemengde gevoelens heb :-)

  Reply
 5. Wat een leuk verhaal en jee wat een lieverd zeg die Willem. Ik snap het wel dat het goed werkt in de hulpverlening, beter dan geprekken met therapeuten enzo. Succes Willem!

  Reply
 6. Wat een indrukwekkende blog. Ooit las ik een boek over een autistisch kind dat ging ‘leven’ dankzij een zwerfhondje dat zo maar aan kwam lopen. Dank je wel voor het delen.

  Reply
 7. Goedendag,

  Dank u wel voor zo’n mooi blog. Ik lees het met veel plezier maar wat me ook opvalt als professional is de kwaliteit van de foto’s. Uitstekend hoor!

  Bert

  Reply
 8. Hoi Suzette,

  Ik ben zelf heel erg geïnteresseerd in het werken op therapeutische basis met mens en hond. Ik vroeg mij af hoe Ellen hierin terecht is gekomen en voor wellicht wat praktische tips.

  Zou het mogelijk zijn om met haar in contact te komen?

  Alvast bedankt! Super leuke blog!

  Groet!

  Reply

Laat je reactie achter