Pompoen, soba en saus

Aarghhh, zo moeilijk om het eten nog mooi op de foto te krijgen als het buiten helemaal donker is, en je aangewezen bent op een paar keukenlampjes.

De foto’s zijn echt slecht: te donker, lelijke schaduwen, kleurzweem en niet goed scherp…en ik had nog wel geprobeerd om het geheel een beetje leuk aan te kleden en op te maken.

Wat nu te doen?

 • alleen in de lente en zomer eten op m’n blog zetten. In de winter kan ik het dan hebben over…puzzelen en breien ;-)
 • ‘smiddags warm eten, als het nog licht is
 • een portie bewaren en de volgende dag in het licht fotograferen
 • een meer lichtgevoelige lens kopen
 • een (tafel)statief kopen (waarom heb ik dat nog niet?)
 • grijskaart kopen om de witbalans goed in te kunnen stellen
 • emigreren naar een land waar het vaker licht is
 • toch maar eens de gebruiksaanwijzing van mijn fototoestel (Canon EOS 450D) doorlezen en kijken of er nog goede adviezen in staan

Tips

Wie heeft er veel ervaring met het fotograferen van voedsel en goede tips hierover? Een studio-opstelling met lichttent en flitslampen zou natuurlijk handig zijn, maar dat behoort niet echt tot de mogelijkheden…

Het eten

Afijn, dat gezegd hebbende gaan we nu over naar een eerste levensbehoefte. Het eten.

Ik heb in mijn braadslee verschillende groenten in de oven gegaard. Quinoa soba gekookt en een witte saus erbij gemaakt. Ik heb dit al een week geleden gemaakt dus ben vergeten wat ik precies in de saus heb gedaan en hoe lang ik alles heb bereid. Daarom ook geen hoeveelheden bij de ingrediënten. Naar eigen inzicht bereiden dus!

Pompoen, soba en saus

In de braadslee, onder een laagje aluminiumfolie laten garen: (45 minuten bij 220°C ofzo)

 • pompoen, in stukjes gesneden en van de zaden ontdaan
 • hele champignons, met een borsteltje schoongemaakt
 • rode paprika, in grove stukken
 • veel teentjes knoflook, geschild en geplet
 • olijfolie
 • citroensap
 • basterdsuiker

Voor de witte, iets zure saus:

 • soya yofu
 • kruidenzout
 • olijfolie
 • citroensap
 • appeldiksap
 • klein beetje knoflook, fijngehakt
 • en wat zat er nou ook al weer nog meer in?

De quinoa-soba koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveer alle onderdelen apart, japanese style.

Itadakimasu, let’s eat.

4 Reacties

 1. Jam Jam Jam!!!

  Ja, dat heb ik ook, want s’middags koken, vitamines s’avonds weg! Wat ik doe. Is s’avonds koken en ik laat voor 1 persoon (hoeveelheid) nog vers en zet ik terug in de koelkast. Dan maak ik het de volgende ochtend overnieuw. Vaak omdat ik ter plekke een recept verzin, is dat toch handiger. En dan de foto’s maken. Ik moet ook de gebruikers…lezen, voor de meerdere opties. Ik wil ook een andere lens erbij kopen.

  Of een dit is iets, wat een oplossing kan zijn:
  http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html

  xxx Bar.

  Reply
 2. Hoi Bar, bedankt voor de link! Is eigenlijk ook veel leuker om zelf zo’n lichttent te maken. Ik ga het zeker nog proberen.

  Reply

Laat je reactie achter