Portret bewerken – Photoshop tutorial

Hoe je hierbij uitkomt:

Als je hier begint:

De stappen in Photoshop gaan als volgt, (ervaring met Photoshop en het kunnen werken met lagen is nodig om het goed te kunnen volgen):

Maak een kopie van je achtergrondlaag en zet de modus op ‘Bleken’:

Maak een nieuwe vullinglaag aan: ‘Laag’ – ‘Nieuwe vullingslaag’ – ‘Volle kleur’:

Je kiest dan een lichte aquatint, bijvoorbeeld #c5e6e5. Je kunt deze kleur later nog aanpassen:

Je verlaagt de dekking van de vullingslaag tot zo’n 30%:

Je maakt nog een vullingslaag aan en kiest nu voor lichtgeel, bijvoorbeeld #fff7c2:

Je zet de laagmodus van deze laag op ‘Vermenigvuldigen’ en de dekking ook weer op zo’n 30%:

Dan maak je een kopie van de Achtergrondlaag en plaatst deze boven alle andere lagen. Je zet de modus op ‘Kleur doordrukken’ en de dekking hangt erg af van je foto, in dit geval zette ik deze op 35%:

Daarna maak je een nieuwe aanpassingslaag ‘Curven’ aan:

Je verhoogt het contrast door de lichte tonen lichter te maken en de donkere tonen donkerder te maken. Kijk wat jouw foto nodig heeft/kan hebben:

En dit is het resultaat! (Nadat ik de lagen had samengevoegd heb ik met het kloonstempel nog wat oneffenheden weggewerkt. En de ogen en haren heb ik iets verscherpt. Die foto zie je helemaal bovenaan staan. Maar die stappen zijn weer wat voor een volgende tutorial):

Je kunt alle lagen nog bewerken, door bijvoorbeeld de Achtergrondkopie 2 een hogere dekking te geven krijg je weer een heel ander resultaat:

Je kunt ook variëren met de kleuren van de vullingslaag, je kunt deze gewoon weer aanklikken en een andere kleur uitproberen. Door ook van deze lagen de dekking te veranderen krijg je weer een heel ander effect:

Voor de gevorderde Photoshopper: neem deze handelingen op in een action zodat je ze gemakkelijk en snel op andere foto’s kunt toepassen.

Ik heb deze handelingen nu op een portret losgelaten, maar je kunt dit in principe met iedere foto doen, varieer met kleuren en dekking zodat het resultaat goed bij jouw foto en stijl past.

Veel plezier met uitproberen!!

12 Reacties

 1. Hahah, en terwijl ik zelf best veel fotoshop vergeet ik het altijd met de gewone foto’s te doen, en ik dacht steeds maar dat jij gewoon zulke geweldige foto’s maakte…:)

  Goede tips.

  Ik werk zelf ook graag uit het blad Photoshop Creative. Daar leer je ook veel van.

  Reply
 2. Super! Ik volg al maanden je site en vind je fotografie fantastisch. Ik had geprobeerd uit te vogelen hoe ik mijn foto’s zo mooi kon bewerken en nu tover jij de konijn uit de hoge hoed. Mijn hartelijke dank.
  PS. Je tips voor eigen illustraties heb ik ook allemaal gevolgd.

  Reply
 3. PS ik heb je tips voor illustraties ook gevolgd; Ik las dat je kids graag met de penselen van een bepaalde site werken, maar je weet wel dat je zeer eenvoudig eigen penselen en patronen kunt maken?? Heb ik ook gedaan, en het resultaat is echt heel erg leuk!

  Reply
 4. Ha Meibloempje, ja dat doen we ook regelmatig…vooral met hun eigen hoofd als penseel vinden ze heel leuk :-) Die site waar ik naartoe linkte heeft hele leuke monsterjes, daar zijn ze helemaal fan van!

  Reply
 5. Of een andere optie: gebruik Adobe Lightroom
  En voor deze effecten stoei je even met
  belichting, temperatuur, kleurtint en zwarting.
  (En mijn favo: de helderheid en dan minder zetten, lekker zwoel)
  Dat gaat zoveel sneller dan Photoshop..

  Op de site van Adobe kun je een gratis proefversie downloaden die je een maand kunt gebruiken.

  groetjes Wendy

  Reply
 6. Hoi Wendy, bedankt voor je tip! Met Adobe Lightroom kun je inderdaad ook je foto opknappen. Ik heb er een tijdje mee gewerkt maar ik ga toch steeds terug naar Photoshop, omdat ik daar alles bij de hand heb. Ik ben dus niet zo’n fan van Lightroom, maar dat komt denk ik vooral omdat ik al zo lang (nu zo’n 12 jaar) met Photoshop werk dat ik daar helemaal mee vergroeid ben ;-). Het kost mij dus eerder meer tijd om met Lightroom te werken.

  Reply

Laat je reactie achter