Appeltaart op z’n Yvo’s

appeltaart1

De dagen worden weer korter, ik heb mijn eerste kruikje al gemaakt voor de koude voetjes. Tot ziens zomer, het was gezellig. Doen we volgend jaar nog ‘ns over.

En omdat de herfst al in zicht is, kunnen we dus best weer aankomen met een appeltaart. En dan bedoel ik aankomen in de zin van presenteren…niet aankomen als in er dik van worden ;-). We eten gerust zo’n hele taart op met z’n tweeën. Doen we niet moeilijk over.

In de categorie ”heerlijke taarten door Yvo” vandaag: De Appeltaart.

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 180 gram plantaardige margarine
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • ½ tl zout
 • ½ tl bakpoeder
 • 1 tl appelazijn
 • 100 gram rozijnen
 • 4 granny smith appels (ik gebruik anders altijd goudreinetten, maar deze waren heerlijk!)
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 1 tl poedersuiker
 • 1 tl citroensap

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de rozijnen in lauw water wellen.

Snijd de appels in stukjes en doe in een kom met citroensap, kaneelpoeder en poedersuiker. Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze hieraan toe. Hussel alles door elkaar.

Meng de bloem, basterdsuiker, zout, bakpoeder en azijn in een kom. Snijd de margarine erdoor. Doe 2/3 van het deeg in de springvorm en druk stevig aan. De rest rol je uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik. Snijd de plak deeg in strookjes en leg schuin over de taart. Bestrijk met water met een beetje poedersuiker erdoor.

Ongeveer 40-45 minuten in de oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin is.
appeltaart2

14 Reacties

 1. Ziet er heerlijk uit.. dit recept heeft dus geen ei(vervanger) nodig? :) Heb je het al eens geprobeerd met volkorenbloem? Of wordt het dan te zwaar? Misschien half/half? Hmmm.. Granny Smith appels zijn zo lekker, worden ze wel zacht genoeg? :-S

  Reply
 2. Ziet er zeker goed uit, ik ga ‘m bookmarken voor als ik weer eens appeltaart wil maken ^^

  Ik vind je blog heel erg leuk trouwens! (kwam erop via het veganisme.org forum)

  Reply
 3. dankzij dit recept heb ik in mijn klas gewonnen met iets dat we moesten maken met appels voor de week van de smaak! nu gaan we voor heel veel mensen dit ‘cruelfree’ dessert kunnen maken.
  Heel erg bedankt!
  VEGANS DO IT BETTER

  xxx
  Catharina

  Reply
 4. Heerlijk recept! Ik gebruik plantaardige solo. En ik gooi er ook een hele berg amandelschilfers tussen. In plaats van enkel granny smiths, gebruik ik combinatie van jonagolds en granny smiths.
  Smaakt heerlijk. Ze waren er op mijn gebarenles alleszins lovend over!
  Mijn familie is net aan het wennen aan mijn vegetarisch zijn (wat ik al meer dan een jaar ben) en eigenlijk ben ik stiekem vegan aan het worden. Ik heb dan maar het kerst dessert op me genomen wat gegarandeerd deze taart wordt! iemand suggesties voor nog een sausje erbij?

  Reply
 5. Heerlijk recept! Ik gebruik plantaardige solo. En ik gooi er ook een hele berg amandelschilfers tussen. In plaats van enkel granny smiths, gebruik ik combinatie van jonagolds en granny smiths.
  Smaakt heerlijk. Ze waren er op mijn gebarenles alleszins lovend over!
  Mijn familie is net aan het wennen aan mijn vegetarisch zijn (wat ik al meer dan een jaar ben) en eigenlijk ben ik stiekem vegan aan het worden. Ik heb dan maar het kerst dessert op me genomen wat gegarandeerd deze taart wordt! iemand suggesties voor nog een sausje erbij?

  Reply
 6. Ik wil maandag deze taart bakken voor oud en nieuw, maar ik vroeg mij dus af of je de bodem niet eerst moet blind bakken. Mijn probleem bij appeltaart is altijd dat de bodem uiteindelijk zo nat wordt door het vocht van de appels. Doen jullie er paneermeel in als laagje of niet?

  Groetjes, Louise

  Reply
 7. Hoi Louise, blind bakken lijkt me een prima idee. Soms gebruik ik verkruimelde toastjes onder de vulling, maar bij dit recept had ik alles ineens gebakken zonder paneermeel oid…en dat werkte ook. Succes ermee!

  Reply

Laat je reactie achter