De Parade met gebaren

parade

Vrijdag met zusjelief naar de Parade in Amsterdam geweest. Ik ging speciaal voor de voorstelling ”Los” van Toneelgroep Oostpool, die voorstelling werd namelijk getolkt in gebarentaal. En dan niet door één tolk aan de zijkant van het toneel, maar elke acteur had zijn eigen tolk. Die liep als een schaduw mee en vertaalde alles wat de acteur zei naar gebarentaal. Ook wel Schaduwtolken genoemd.

Het was een drukke boel op het podium. Negen acteurs die door elkaar heen praatten en negen gebarentolken die alles vertaalden. Omdat ik kan horen en de gesprekken zo snel gingen keek (en luisterde) ik toch vooral naar de acteurs zelf en vergat ik vaak naar de tolken te kijken. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de voorstelling voor dove toeschouwers was. Of het een beetje te volgen was.

Tja, wat ik van de voorstelling vond weet ik eigenlijk niet. Het was een leuk en vrolijk stuk…maar weinig subtiel. Een beetje plat. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik geen vergelijkingsmateriaal heb, want ik ga echt nooit naar het theater.

Toen we uit de voorstelling kwamen, was het inmiddels donker geworden en heb ik nog wat sfeerfoto’s van het festival gemaakt. Vergeten een kiekje van de schaduwtolken te maken. Jammer, want dat was een mooi beeld, zoveel man op het podium.

Laat je reactie achter