Gastblog: De regels van de vouwkunst

American luna moth (Hoang Tien Quyet)

Toen Suzette mij uitnodigde om een gastblog over origami te schrijven, vroeg ik mij het volgende af: ‘Wat is de overeenkomst tussen origami en veganisme?‘. Het lijken immers op het eerste gezicht twee concepten die niets met elkaar te maken hebben.

Origami is figuren vouwen van één vierkant vel papier, zonder te knippen en zonder te plakken.

origami

Als ik mensen een model laat zien zeggen de meeste: ‘Wow, heb je dat gemaakt uit één velletje papier???!!!’

En sommigen vragen: ‘Waarom eigenlijk één vel papier?’

Net zoals sommige mensen aan veganisten vragen: ‘Waarom eigenlijk ben je veganist?’

In de beperking zit de verrijking

Eén van mijn favoriete origami-designers, Jeremy Shafer, is ook veganist en van hem leerde ik het volgende: oppervlakkig gezien heb je als veganist veel minder keuze in wat je kan/mag eten. In de supermarkt zijn er hele afdelingen waar je niets meer te zoeken hebt.

Echter, er komen mooie dingen voor in de plaats. Je eet gezonder en je ontdekt plantaardige, eetbare zaken waar je nog nooit van hebt gehoord. (Ik blijf me in elk geval verbazen over alle veganistische ingrediënten die ik op deze site voorbij zie komen.) Dus aan de ene kant een beperking, en tegelijk een verrijking. Je krijgt er een gevarieerder, uitgebalanceerder eetpatroon voor terug en het is ook nog beter voor de wereld.

Zo is het ook met origami, (Okee, minder idealistisch). Aan de ene kant heb je de beperking dat je het met één vel papier moet doen, en aan de andere kant maakt die beperking het ontwerpen en het vouwen van origami juist boeiender, interessanter en leuker! Het zijn de regels van de vouwkunst.

Genoeg gefilosofeer, laten we vouwen!

Human figure (Jun Maekawa)

Dit is de Human figure, ontworpen door Jun Maekawa. Het model is pure origami. Geheel volgens de regels van de vouwkunst.

Gebruik een blaadje van ten minste 15 x 15 cm. Enige vouw-ervaring is wel vereist voor dit ‘low-intermediate’ model.

Hieronder een fotodiagram met de stappen, veel vouwplezier!

Je vindt dit model in: Genuine Origami, door Jun Maekawa, 2008 ISBN 4889962514

Diagram 1 Diagram 2 Diagram 3

Gevouwen logo

Dit gevouwen mensfiguurtje heb ik ook gebruikt in het ontwerp van mijn nieuwe origami-site, waar ik modellen laat zien en vertel over verschillende technieken. Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen en met me mee te vouwen!

7 Reacties

 1. Oeh ik hoop dat ik genoeg vouw ervaring heb. Ik weet niet of je het plaatje met de vlinders in een vlinderkastje ook hebt gevouwen en gemaakt maar die vind ik heel leuk! Wat een goed idee. Zo blijft je vouwwerk lang mooi en heb je geen echte vlinders meer nodig.

  Reply
 2. @ Laurie: De vlinders in het kastje heb ik ooit gemaakt als studie naar allerlei verschillende soorten papier om origami-modellen mee te vouwen. Ik heb geexpirimenteerd met o.a.gewone vouwblaadjes, Japans papier, Thais papier, maar bijvoorbeeld ook met bankbiljetten.

  Reply
 3. Ik heb nog origamipapier liggen, dus ik ga binnenkort weer ‘ns aan de slag.
  En ik ben het helemaal eens dat beperking verrijking kan inhouden, mooi!

  Reply
 4. @Danielle Wauw wat leuk dat je het zelfgemaakt hebt en hebt gewerkt met verschillende soorten papier. Heel mooi! Ik houd zelf ook enorm van verschillende soorten papier, de stuctuur, of het bedrukt is of niet, je kan er zoveel toffe dingen van maken. :-)

  Reply
 5. Wat een ontzettend leuk bericht over vouwen en veganisme. Het laatste ben ik niet, maar wel gek op papier en de mogelijkheid om van een 2-dimensionaal vel iets ruimtelijks te creeren. Iedere keer weer een uitdaging;-)

  Een kleurrijke groet,
  Denise

  Reply

Laat je reactie achter