Soep met drie sterren

Pompoensoep met croutons en sterrenbroodjes.

De soep

Wat gaat erin (voor 4 personen):

 • een pompoen van 1kg
 • 4 middelgrote, kruimige aardappels
 • 3 tenen knoflook
 • 5 el soya-room
 • 2 el bouillonpoeder (plantaardig)
 • 1 el rietsuiker
 • peper en zout naar smaak

En dan alles biologisch.

Bereidingswijze:

Was de pompoen goed en snijd deze in stukken. Verwijder de pitten, de schil kan blijven zitten. Kook de pompoen in water (zodat ze net onder staan) in bouillonpoeder en met de gekneusde knoflooktenen. Voeg de suiker en een theelepel zout toe. Schil de aardappels, snijd deze in kleine blokjes en voeg deze na 5 minuten toe.

Kook dit in ongeveer 10 minuten gaar. Even erin prikken om te controleren. Daarna de soya-room erbij gieten en het geheel met de staafmixer fijnmaken, dus niet eerst afgieten. (Kijk wel uit met hete vloeistof en spetters.)

De soya-room kan soms gaan schiften, je kunt dit proberen te voorkomen door de soya-room eerst te verwarmen zodat het dezelfde temeratuur als de soep heeft. Giet de room dan langzaam in de soep, terwijl je aan het mixen bent. Als de room toch gaat schiften doet dat niets aan de smaak af maar het ziet er gewoon niet zo mooi uit.

Daarna even proeven en naar smaak nog peper en zout toevoegen. Of zoals ik meestal doe: bij Jippe laat ik het zo en op Yvo’s en mijn bordje doe ik nog een paar slagen peper uit de molen en een beetje kruidenzout.

De croutons

Daarvoor heb ik 6 sneetjes (zelfgemaakt) brood genomen. Uit de sneetjes heb ik met een bakvormpje een ster uit het midden gehaald. De rest van de boterhammen heb ik in blokjes (niet te klein) gesneden.

De blokjes in een laagje olijfolie in een koekenpan bakken. Twee knoflooktenen fijnhakken en erdoor roeren. Peper en kruidenzout toevoegen en nog een theelepel italiaanse-kruiden mix.

De croutons pas nét voor het serveren op de soep leggen, want ze worden snel zacht. Dus dan niet nog 10 minuten (…omdat het licht niet goed was) foto’s gaan maken voor op je blog :-).

1 Reacties

 1. Ik heb een haat/liefde verhouding met pompoen. Mijn probleem met pompoen (oranje en groen) zit in het zoete. Ik houd nu eenmaal niet van zoet en zeker niet in mijn avondeten of soep.
  Na wat experimenten kwam ik uit op een variatie waarbij ik nog wat citroensap en rasp van 1 citroen toevoegde en peterselie voor het serveren. Ik vind het er lekker fris van worden.

  Reply

Laat je reactie achter