Voortuin, voor en na


Voortuin Nieuw

Toen we het huis kregen, lagen er slechts houtsnippers in de voortuin…en na een week of twee was het één grote zevenblad-zee. Ik was heel even verheugd over al het groen. Maar die vreugde sloeg al snel om in een diepgewortelde (vat u ’em?) zevenblad-haat. Man, wat een rotspul.

Verder in de voortuin – zelfgekweekte zonnebloemen, margrietjes en cosmos:

Voortuin 1

Links: indische kers, perenbomen en sedum. De laurierstruik rechts was het enige dat al in de tuin stond:

Voortuin Kids

De tomaten kweek ik in de achtertuin, en probeer ze nu in de zonnige voortuin te laten rijpen. De jongens waren iets namelijk te enthousiast aan het plukken geslagen…:

Tomaten

Het is nog lang niet af, maar al wel een fijne plek om te zijn. Zelfs de buurkinderen komen in onze tuin werken!

13 Reacties

 1. Heerlijk ziet het eruit! Zevenblad is inderdaad rotspul. Ik heb het ooit gehad in mijn Amsterdamse tuin en dat krijg je bijna niet weg. Je moet ook echt de wortels weghalen.
  Het wordt een mooi plekkie.
  Heb je nog behoefte aan twee appelboompjes toevallig? Ik wil ze eruit halen om op die plek een moestuintje te maken. Ze moeten wel goed gesnoeid worden …

  Reply
 2. Wat een lekker plekje is je thuis! Ik ken zevenblad uit de tuin van mijn zus, zij put het uit door het telkens af te knippen (met de heggeschaar) als het de kop op steekt. En dat is vaak, maar uiteindelijk win je ‘t wel. Mijn andere zus heeft eens jam gemaakt van onrijpe tomaten, hij smaakte naar honing!

  Reply
 3. ik HAAT HAAT HAAT zevenblad ! Mijn voortuin staat er ook voortdurend vol van . Kilometers wortel heb ik al uitgetrokken, al jarenlang. Maar het komt steeds terug…
  Naar het schijnt kan je het eten, maar ik heb zelfs geen goesting om dat te proberen.
  je groen voortuintje is een grote verbetering tov de houtsnippers :). Ik hou van chaotische volle tuintjes zoals die van jou ( en van mij )

  Reply
 4. Ik heb het gegeten! Inderdaad een soort spinazie. De jonge scheuten zijn het lekkerst, de grotere een beetje taai. Ook in de salade kun je het eten, behoorlijk bitter.
  Weghalen kost jaren. Elk jaar opnieuw graaf ik steeltje voor steeltje uit, maar dan zijn alweer nieuwe wortels ontstaan tussen de rest van de borderplanten.
  Inmiddels, na 5 jaar, ben ik tussen mijn tegels begonnen met ’round up’ gif. Ik weet het, is niet natuurvriendelijk, maar dat is het enige dat echt werkt. En opeten natuurlijk. Er staan best wat recepten in natuurkookboeken! Sterkte ermee!

  Reply
 5. Hmmm, opeten dus. Klinkt wel als de ultieme wraak…maar ik weet niet of ik over mijn haat heen kan komen en het met liefde kan bereiden. Ik zal eens wat recepten opzoeken en dan horen jullie het nog wel :-)

  Reply
 6. @effie: appelboompjes zijn zeer welkom, voor hier in de tuin of in onze moestuin. Ik mail je even, misschien kunnen we iets ruilen!

  Reply
 7. Zevenbladi is inderdaad goed te eten, ik pik wel eens wat uit de (vrije) schooltuin. Een paar blaadjes in de salade (jonge blaadjes) maar ook overheerlijk in een groentetaart. Laatst nog een probeersel gemaakt: zevenblad, sojacuisine, komijn, knofflook, ui en vegankaas in vegan bladerdeeg. Moet je echt eens proeven. Wel voorzichtig beginnen met wilde groenten, niet teveel eten en de jonge blaadjes gebruiken.

  Reply

Laat je reactie achter